domingo, 24 de abril de 2016

La societat de l'Edat Mitjana

LA SOCIETAT

La societat de l'Edat Mitjana estava dividida en classes o estaments. Era un sistema feudal: entrega de béns a canvi de servicis. La màxima autoritat era el rei, després la noblesa, el clero i els cavallers i finalment, els llauradors i serfs. 


EL REI: Era qui posseïa totes les terres d'un país. Dictava les lleis i era el cap de l'exèrcit. També cedia grans extensions de terra als nobles, els que lluitaven per ell. Els reis viatjaven molt i tenien uns quants castells repartits per tot el país. 

ELS NOBLES O SENYORS: Són els amos del castell i de les terres que ho rodegen. Cedien terres als seus cavallers com a pagament pels seus servicis en les batalles. Dirigixen les labors del camp. Són els caps dels soldats i organitzen tornejos en els castells on viuen. 

ELS CAVALLERS: Lluitaven en la guerra a favor dels reis i nobles. Des de xicotets es preparen per a la lluita. Són molt hàbils manejant les armes i muntant a cavall.


 ELS SOLDATS: Lluitaven a peu en l'exèrcit dels seus senyors. Usaven espases, llances, arcs, ballestas... 

EL CLERO: Sacerdots, bisbes i monjos dirigien l'Església. En els monestirs escrivien llibres a mà i van recuperar escrits antics. 

ELS BUFONS: Divertien la gent comptant acudits i fent malabars i acrobàcies. Actuaven en places, mercats i en els castells. 

ELS TROBADORS: Eren poetes que cantaven pels pobles i ciutats. Les seues cançons eren de gestes de cavallers, notícies del regne o històries d'amor. 

ARTESANS I MERCADERS: Fabricaven productes i els venien. S'associaven en gremis per a ajudar-se entre ells. 


SERFS I LLAURADORS: Treballaven la terra dels cavallers, els nobles i reis i ells a canvi, els protegien dels enemics. Havien de pagar molts impostos i la seua vida era molt dura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario