viernes, 22 de abril de 2016

Els castells

ELS CASTELLS

Són grans edificacions fortificades construïdes per a defendre's dels enemics. En ells vivien els senyors o els reis, els seus criats i la gent que treballava per a ells. Els senyors eren els amos del castell i també de tota les terres que ho rodejaven. Els castells es contruían en la part alta d'un tossal i les seues muralles estaven rodejades per un fossat d'aigua. Per a poder entrar i eixir del castell, els guàrdies abaixaven el pont llevadís. 

Les parts d'un castell són: 
- FOSSAT: gran rasa plena d'aigua que rodejava al castell pels costats que no estaven protegits pel precipici. La seua missió era la de dificultar l'accés al castell. 

MERLETS: quadrats que sobreeixien de les muralles per a protegir als soldats, que s'amagaven darrere. 

RASTELL: pesada porta amb rostes que impedia l'entrada al castell. 

PONT LLEVADÍS: pont mòbil amb caràcter defensiu, que se situava sobre la trapa, i quan es tancava pareixia una porta.

PENDÓ: és un tipus de bandera utilitzada com a distintiu, senyal o insígnia des de l'Edat Mitjana. 

FINESTRA SAETERA: finestra molt estreteta des de les que es llançaven fletxes i altres armes llancívoles. 

TORRE DE L'HOMENATGE: és l'estructura central del castell medieval. És una torre destacada, més alta que la muralla i servix de residència del senyor. En la part inferior s'establixen els magatzems i rebost i en la part superior el dormitori de la guàrdia del castell.

PATI D'ARMES: era l'espai que es trobava en el centre del castell. Al seu voltant es distribuïen les distintes estades, com la capella, l'armería... L'entrada al castell es produïx a través del pati d'armes; des d'ell s'accedix a la resta de les dependències com a corredors d'accés a les masmorres o inclús a passadissos secrets de fugida, que solen estar reservats al senyor. 

- TORRE DE GUÀRDIA: era qualsevol de les torres que hi havia tant en l'exterior com en el propi castell; servia per a vigilar i defendre el castell. 

CAMÍ DE RONDA: era una senda en la part superior de les muralles, des d'on els soldats vigilaven la contornada i muntaven guàrdia.

7 comentarios: